Veenbessen kunnen maximaal 3 tot 4 dagen in het middelste of onderste schap van de koelkast worden bewaard (liever niet in de groentelade, omdat deze over het algemeen bijzonder vochtig en niet altijd goed geventileerd is, waardoor er sneller schimmel ontstaat). Je kunt ze ook invriezen, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten, of in de oven drogen om ze daarna als snack te eten.

ENERGIEREEP MET RODE BOSBESSEN EN GRANEN

Ingrediënten voor 12 repen: 100 g havermout – 90 g ahornsiroop – 130 g gedroogde rode bosbessen – 150 g amandelen – 120 g cashewnoten – ½ theelepel kaneelpoeder.

 

Rooster de amandelen op hoog vuur in een bakpan. Laat ze afkoelen en doe ze in een mixer. Mix tot het een crème wordt, doe deze in een kom en voeg de havermout, gedroogde rode bosbessen, ahornsiroop, cashewnoten en de kaneel toe. Meng goed. Bekleed een bakplaat met bakpapier, giet het mengsel erop en maak het met een spatel glad. Zorg dat het een compact geheel blijft. Dek af met huishoudfolie en zet een nacht in de koelkast. Draai het om op een snijplank, verwijder de folie en het bakpapier en snijd het in repen. Eet ze als tussendoortje (in de koelkast blijven ze tot twee weken goed).

CRANBERRYSAUS

Ingrediënten voor 6 porties: 150 g suiker – 350 g veenbessen – 200 ml water – 1 sinaasappel.

 

Was de veenbessen en de sinaasappel. Smelt de suiker met het water in een pan en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de veenbessen toe en laat ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur koken. Voeg de geraspte schil en het sap van de sinaasappel toe, roer goed, laat afkoelen en serveer bij vlees of kaas.