Aalbessen zijn nogal delicate vruchten en blijven in de koelkast maximaal 3 à 4 dagen goed. Ze moeten voor consumptie zorgvuldig onder stromend water worden gewassen.

ASPIC VAN PERZIKEN EN AALBESSEN

Voor 4 personen: 2 stevige gele perziken (300 g) – 220 g suiker – 100 g aalbessen – 8 g vislijm.

 

Giet 250 cc water in een vrij smalle steelpan, voeg 120 g suiker toe en laat zachtjes koken tot het helemaal gesmolten is. Snijd de twee perziken in vieren en doop ze in de siroop, laat ze 7 minuten sudderen, draai het vuur uit en laat ze nog eens 7 minuten in de siroop rusten. Laat ze ten slotte uitlekken en spreid ze uit in een schaal. Snijd ze zodra ze koud zijn in partjes. Was de aalbessen en doe ze in een steelpan, voeg 100 g suiker en een klein glas water toe en laat ze 5 minuten koken. Los dan de reeds geweekte en licht uitgeknepen vislijm erin op. Als de lijm volledig is opgelost, passeer je het mengsel door een zeef zonder de vruchten te veel te pletten om te voorkomen dat de gelatine vertroebelt. Doe de perzikpartjes in een ronde vorm, bedek ze met de gezeefde aalbessen en zet het geheel ongeveer 4 uur in de koelkast, tot de gelatine goed stevig is geworden. Dompel de vorm voor het verwijderen heel even in heet water en serveer de aspic in een ondiepe schaal.

CRUMBLE MET AALBESSEN, AARDBEINEN EN FRAMBOZEN

Voor 4 personen: 150 g aardbeien – 250 g frambozen – 250 g aalbessen – 120 g boter – 150 g bloem – 50 g rietsuiker – 2 eetlepels honing – vanillesuiker.

 

Was de aardbeien en droog ze voorzichtig. Spoel de bessen onder koud water, doe ze in een kom en plet ze met een vork. Voeg hieraan de gewassen frambozen en de in stukjes gesneden aardbeien toe. Verwarm de oven voor op 210°. Verwarm de honing tot hij smelt, giet hem dan over het fruit en roer het geheel. Vet een ovenschaal in met boter, doe het fruitmengsel erin en verdeel dit gelijkmatig. Meng de bloem apart met de rietsuiker en een snufje vanillesuiker, voeg de in stukjes gesneden boter toe en maak een grof deeg dat niet egaal, maar meer verkruimeld is. Bestrooi het fruit met stukjes deeg en bedek het geheel. Bak 15 minuten in de oven en serveer de crumble lauw.