Kruisbessen moeten vrij snel na de oogst of aankoop vers worden gegeten, omdat ze niet lang houdbaar zijn. De ongewassen vruchten kunnen tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een niet-afgesloten doosje.

KOEKJES VAN HAVER, AALBESSEN EN KRUISBESSEN

Ingrediënten voor 10 koekjes: 2 rijpe bananen – 100 g havervlokken – 40 g aalbessen / kruisbessen.

 

Pureer de rijpe bananen met een vork, doe ze in een kom met de havervlokken, de aalbessen en de kruisbessen en meng alles goed met een lepel. Draai met licht vochtige handen kleine balletjes, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze in een statische oven op 180°C gedurende 10-15 minuten.

SORBET VAN KRUISBESSEN

Voor 4 personen: 500 g kruisbessen – het sap van ½ citroen – 180 g poedersuiker – een paar druppels vanille-extract.

 

Verwijder de steeltjes van de kruisbessen en was ze onder stromend water. Droog ze voorzichtig en meng ze in de mixer tot een puree. Voeg hieraan het citroensap, de poedersuiker en een paar druppels vanille-extract toe. Meng alles goed en giet het in de sorbetmachine.