Granaatappels kunnen ongeopend meer dan een maand in de koelkast of op een koele en droge plek worden bewaard. Bij kamertemperatuur blijven ze ongeveer een week goed. Pas op bij het openen en ontpitten: het sap vlekt behoorlijk! Daarom is het een goed idee om voor het ontpitten een schort te dragen of je kleren te beschermen met een servet. Snijd de vrucht in vier delen en verwijder dan de zaden in een kom. Om het losmaken van de pitjes te vermakkelijken kun je de kom vullen met water. Zo zinken de zwaardere pitjes naar de bodem, terwijl de vliesjes blijven drijven.

PUDDING MET GRANAATAPPEL EN CHIAZAAD

Ingrediënten voor 1 portie: 150 g halfvolle melk – ½ granaatappel – 15 g chiazaad – 10 g honing – kaneel naar believen.

 

Doe in een glas 1/3 van het chiazaad en wat melk en meng goed. Voeg dan het resterende deel van het chiazaad, de rest van de melk en honing toe en meng het geheel. Dek af met huishoudfolie en laat de hele nacht in de koelkast. Haal de volgende ochtend uit de koelkast, meng nog eens tot de chiazaadjes gelijkmatig zijn verdeeld, strooi de granaatappelpitjes erover en naar believen wat kaneel.

COUSCOUS MET FETA, GRANAATAPPEL EN PISTACHENOTEN

Ingrediënten voor 4 personen: 200 g granaatappel – 300 g couscous – 100 g feta – 30 g olijfolie extra vierge – een glas water – sap van een halve citroen – zout – peper – 80 g pistachenoten – peterselie – munt – een kleine rode ui.

 

Doe de couscous in een kom en voeg zout en peper toe. Giet een glas kokend water erbij, meng en wacht tot het helemaal door de couscous is opgenomen. Ontpit intussen de granaatappel en snijd de rode ui en feta in blokjes. Roer de couscous los met een vork, voeg het citroensap en de olijfolie extra vierge toe. Voeg alle andere ingrediënten toe en meng met een vork.