Na aankoop kun je artisjokken het best zo snel mogelijk bereiden, maar ze blijven nog twee tot drie dagen goed. Als je hele artisjokken koopt, snijd je de stelen eraf, haal je de hardere buitenste bladeren eraf en verwijder je eventuele doornen en het hooi in het midden. Tijdens het schoonmaken kun je de artisjokken het beste in water met citroensap houden om te voorkomen dat ze donker worden. Je kunt eventueel ook schoongemaakte artisjokharten kopen.

GESTOOFDE RODE MUL MET PREI EN ARTISJOKKEN

Ingrediënten voor 4 personen: 800 g rode mullen – 350 g artisjokharten – 100 g droge witte wijn – 80 g prei, gewassen – 50 g olijfolie – witte bloem – citroen – knoflook – peterselie – zout.

 

Maak de artisjokken schoon, snijd de harten in partjes en doe ze in een kom vers water met het sap van een halve citroen. Snijd de prei in kleine stukjes en doe deze in een steelpan met de artisjokpartjes, een teentje knoflook en een snufje zout. Besprenkel met wijn, de helft van de olie, 2 pollepels water en een eetlepel citroensap. Laat de artisjokharten ongeveer 20 minuten met het deksel op de pan stoven. Bereid in de tussentijd de rode mullen voor: maak ze schoon, was ze, droog ze af en bestrooi ze met wat bloem. Bak ze daarna in de resterende hete olie op hoog vuur. Zodra de vissen een mooie goudbruine kleur hebben, voeg je de artisjokken met het kookvocht toe. Voeg naar smaak zout toe, doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat nog eens 20 minuten koken. Garneer met wat fijngehakte peterselie alvorens te serveren.

PACCHERI MET ARTISJOKKEN

Voor 4 personen: 320 g paccheri – ongeveer 350 g artisjokharten – een sjalot – 50 g geraspte Grana Padano – 3 eetlepels olijfolie extra vierge – 4 blaadjes verse salie.

 

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Maak intussen de artisjokken schoon, snijd de harten in plakjes en sauteer ze samen met een gesnipperde sjalot in drie eetlepels olie. Laat ze ongeveer 20 minuten stoven op middelhoog vuur met het deksel op de pan. Voeg dan de versnipperde salieblaadjes toe. Giet de pasta al dente af en voeg hem bij de artisjokken. Zet het vuur hoger, meng de paccheri snel door de saus om ze op smaak te brengen en voeg wat kookwater toe om alles te binden. Besprenkel met de Grana Padano en serveer.