Bloemkool kan in de koelkast 4 à 5 dagen worden bewaard. Net als haar neefje broccoli staat ze bekend om de typische geur die ze afgeeft tijdens het koken. Deze is het gevolg van bepaalde stoffen die zwavelatomen bevatten en bij hoge temperaturen worden omgezet in gas. De geur kun je tegengaan door op het deksel van de pan waarin de bloemkool wordt gekookt een in azijn gedrenkt stuk oud brood te leggen. Dit zal de meeste onaangename gassen absorberen.

Ingrediënten voor 4 personen: een kleine bloemkool, van ongeveer 600 g – 1 roze grapefruit – 50 g walnoten – zoete mosterd – peterselie – olijfolie extra vierge – zout.

 

Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten op de hoogste stand in de magnetron. Laat ze daarna enigszins afkoelen. Schil de grapefruit en maak in elk partje een sneetje zodat je het vruchtvlees zonder het witte velletje eruit kunt halen. Doe de bloemkool in een slakom, meng de grapefruitpartjes erdoor en bestrooi met fijngehakte peterselie en gehakte walnoten. Maak nu de dressing: meng 2 eetlepels olijfolie met een theelepel mosterd, 2 eetlepels water en een mespuntje zout. Garneer de dressing met wat walnoten en serveer hem apart, zodat iedereen naar believen kan doseren.