Bloemkool kan in de koelkast 4 à 5 dagen worden bewaard. Net als haar neefje broccoli staat ze bekend om de typische geur die ze afgeeft tijdens het koken. Deze is het gevolg van bepaalde stoffen die zwavelatomen bevatten en bij hoge temperaturen worden omgezet in gas. De geur kun je tegengaan door op het deksel van de pan waarin de bloemkool wordt gekookt een in azijn gedrenkt stuk oud brood te leggen. Dit zal de meeste onaangename gassen absorberen.

ORECCHIETTE MET BLOEMKOOL

Ingrediënten voor 4 personen: 500 g verse orecchiette (Apulische pasta) – 400 g bloemkool – 200 g gezeefde tomaten – 80 g Grana Padano – ui – peterselie – olijfolie – zout – peper.

 

Breng water aan de kook voor de pasta. Voeg zout aan het kokende water toe, doe eerst de bloemkoolroosjes erin en zodra het water weer begint te koken doe je de pasta erbij. Snipper een kleine ui en fruit deze met 2 eetlepels olie in een grote bakpan. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat het 5 minuten op smaak komen. Giet de pasta en bloemkool af en voeg ze aan de saus in de bakpan toe. Meng alles goed. Maak het geheel af met een eetlepel fijngehakte peterselie. Serveer met geraspte Grana Padano en bestrooi rijkelijk met peper.

SALADE VAN BLOEMKOOL EN GRAPEFRUIT

Ingrediënten voor 4 personen: een kleine bloemkool, van ongeveer 600 g – 1 roze grapefruit – 50 g walnoten – zoete mosterd – peterselie – olijfolie extra vierge – zout.

 

Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten op de hoogste stand in de magnetron. Laat ze daarna enigszins afkoelen. Schil de grapefruit en maak in elk partje een sneetje zodat je het vruchtvlees zonder het witte velletje eruit kunt halen. Doe de bloemkool in een slakom, meng de grapefruitpartjes erdoor en bestrooi met fijngehakte peterselie en gehakte walnoten. Maak nu de dressing: meng 2 eetlepels olijfolie met een theelepel mosterd, 2 eetlepels water en een mespuntje zout. Garneer de dressing met wat walnoten en serveer hem apart, zodat iedereen naar believen kan doseren.