Om optimaal te kunnen profiteren van zijn goede eigenschappen, moet je broccoli in de koelkast bewaren en zo snel mogelijk na aankoop (binnen 5 dagen) eten. Voor het koken kun je het best de broccoli breken of in kleine roosjes snijden: op deze manier wordt de vorming van sulforafaan bevorderd. Dit is een beschermende stof die wordt gevormd als de plantaardige celwanden van rauwe broccoli worden gebroken. Als je na het koken, bijvoorbeeld in stoom, een beetje mosterd toevoegt, zal dit de assimilatie van deze kostbare verbinding nog meer verbeteren.

DELICATE BROCCOLISOUFFLÉ

Ingrediënten voor 4 personen: 500 g schoongemaakte broccoli – 150 g ricotta – 80 g geitenkaas – 10 g bloem – 2 eieren – 2 eierdooiers – boter – zout.

 

Doe de broccoliroosjes in kokend gezouten water en laat ze, eenmaal gekookt, goed uitlekken. Pureer en passeer door een zeef. Meng de broccolipuree met de ricotta, geitenkaas, bloem, het ei, de eierdooier en een snufje zout. Vet een lange en smalle vorm (26×9 cm) rijkelijk in met boter, bekleed met bakpapier en vet opnieuw in met boter. Giet het mengsel in de vorm en bak het ongeveer een uur en 10 minuten au bain marie op 130°C in de oven. Haal de vorm uit de oven en laat de soufflé lauw worden alvorens hem uit de vorm te halen.

TROFIETTE MET PESTO AN BABYBROCCOLI EN AARDAPPEL

Portie voor één persoon: 80 g verse trofiette (Ligurische pasta) – 4 stronkjes babybroccoli – een kleine aardappel – groentebouillon (indien nodig) – olijfolie extra vierge (een eetlepel) – 10 g Parmezaanse kaas – een handvol pijnboompitten.

 

Maak de babybroccoli schoon en stoom ze samen met de geschilde en in partjes gesneden aardappel. Breng intussen een pan water aan de kook voor de pasta. Pureer de babybroccoli samen met de olie en pijnboompitten. Voeg wat bouillon toe als het mengsel te dik is. Giet de pasta af en breng op smaak met de pesto en gestoomde aardappelpartjes. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas en serveer.