Aardbeien blijven niet lang goed en moeten heel voorzichtig worden behandeld: als je ze niet meteen na aankoop kunt eten, is het een goed idee om ze in een platte schaal te leggen, zodat de lucht kan circuleren, en ze maximaal 2 tot 3 dagen in het minst koude deel van de koelkast te bewaren. Ze moeten snel gewassen worden, liefst met water en eventueel een beetje citroen.

SALADE VAN PLUKSLA, AARDBEIEN EN PECORINO

Ingrediënten voor 4 personen: 200 g aardbeien – 125 g gemengde jonge slablaadjes – 80 g pecorino dolce (Italiaanse schapenkaas) – 40 g olijfolie extra vierge – 25 g bloemenhoning – citroen – zout – peper.

 

Gebruik rijpe, niet al te grote aardbeien. Snijd deze in partjes en snijd de pecorino in kleine blokjes. Klop in een kom een dressing van olie met honing en het sap van een halve citroen. Voeg een snufje zout en eventueel wat peper toe. Meng in een slakom de gewassen en gedroogde sla, aardbeien en pecorino, breng op smaak met de dressing en dien direct op. Serveer er naar believen geroosterd brood bij.

PAP MET AARDBEIEN

Ingrediënten voor 1 portie: 150 g halfvolle melk – 60 g aardbeien – 50 g havermout – 10 g aardbeiboomhoning – citroensap – een paar muntblaadjes.

 

Snijd de aardbeien in partjes en laat ze zo’n tien minuten marineren met een theelepel citroensap en de muntblaadjes. Breng de melk met de honing aan de kook, voeg de havermout toe en laat het een paar minuten koken terwijl je goed roert. Haal van het vuur, giet in een kom en laat iets afkoelen. Serveer de pap met de aardbeien en de marinade.