In tegenstelling tot andere groenten moeten paprika’s niet bij heel lage temperaturen worden bewaard omdat de kou ze snel beschadigt. Aan de andere kant zorgen te hoge temperaturen ervoor dat ze rijpen, waardoor er schimmelvorming ontstaat en het vruchtvlees zachter wordt. De ideale bewaartemperatuur is 8 à 10°C in een vrij vochtige omgeving. In de praktijk kun je deze omstandigheden benaderen door de paprika’s in geperforeerde plastic zakken in het warmste gedeelte van de koelkast (de groentela) te bewaren.

KALFSREEPJES MET PAPRIKA EN AUBERGINE

Voor 4 personen: 400 g kalfsfilet in plakken – 500 g aubergine – 300 g paprika – 4 eetlepels olijfolie extra vergine – balsamicoazijn – zout.

 

Snijd het vlees in reepjes en bak het 2 à 3 minuten met twee eetlepels olie in een antiaanbakpan. Laat het aan beide kanten bruin worden, voeg een mespuntje zout toe, draai het vuur uit en zet de pan opzij. Maak de aubergines schoon en snijd ze (verwijder het grootste deel van het vruchtvlees) en de paprika’s in stukjes. Bak de groenten in dezelfde pan als het vlees met nog twee eetlepels olie tot ze bruin zijn. Bestrooi met een heel klein beetje zout en blus af met drie eetlepels balsamicoazijn. Voeg dan het vlees toe, warm nog even op en serveer.

PAPRIKA’S GEVULD MET RIJST

Ingrediënten voor 4 personen: 4 grote paprika’s – 300 g rijst – 80 g geraspte Parmezaanse kaas – peper – zout – olijfolie extra vierge – 600 g tomaten –2 eierdooiers – fijngehakte peterselie – 2 tenen knoflook, fijngehakt.

 

Was de paprika’s en snijd de bovenkanten eraf. Was de tomaten, snijd ze in blokjes en verwijder de zaden.
Kook de rijst al dente in gezouten water en breng op smaak met 4 eetlepels olie. Laat enigszins afkoelen. Voeg dan de tomaten, de fijngehakte peterselie en knoflook, 2 eierdooiers en de geraspte Parmezaanse kaas toe. Bestrijk de paprika’s met olie en breng ze op smaak met een beetje peper. Zet ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat. Vul ze met het rijstmengsel, doe de bovenkant er weer op (hoeft niet) en voeg nog wat peterselie toe. Besprenkel ze met olijfolie en bak ze 60 minuten in de oven op 180°C.