Na de bramen voorzichtig en grondig te hebben gewassen en goed te hebben drooggedept met een doek, kun je ze in de zomermaanden, wanneer ze op het hoogtepunt van rijpheid zijn, invriezen om er het hele jaar door van te genieten. Om te voorkomen dat je één blok bevroren fruit krijgt en om de vruchten van elkaar gescheiden te houden, kun je ze het best enigszins uit elkaar op een kleine, met bakpapier beklede bakplaat leggen en deze horizontaal in de vriezer doen. Pas nadat ze zijn bevroren doe je ze in een diepvrieszak en dan kunnen ze maximaal vijf maanden worden bewaard.

SALADE MET GEITENKAAS, RUCOLA, BRAMEN EN GEROOSTERDE AMANDELEN

Ingrediënten voor 2 personen: 150 g verse geitenkaas – 100 g bramen – 30 g amandelen – 150 g rucola – 30 g olijfolie extra vergine – citroensap – zout – peper.

 

Bereid een dressing met de olie, zwarte peper en het citroensap. Rooster de amandelen in een bakpan op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Leg de rucola in een ondiepe schaal, voeg de verkruimelde geitenkaas, bramen en geroosterde amandelen toe en besprenkel met de dressing van olie en citroen.

SMOOTHIE VAN BRAMEN EN BANAAN

Ingrediënten voor 1 smoothie: 100 g bramen – ½ banaan – een theelepel honing – 200 ml halfvolle melk.

 

Doe alle ingrediënten in de mixer en mix tot het een romige consistentie heeft. Versier naar believen met hele bramen.