Het eerste waar je op moet letten is de kleur, die samenhangt met de mate van rijpheid en fel moet zijn. Als ze in een doosje zitten, controleer dan of de vruchten onderin niet gekneusd of beschimmeld zijn.

SALADE VAN KIP EN DRUIVEN

Ingrediënten voor 4 personen: 2 kleine kippetjes van ca. 800 g elk – 300 g verse caciotta-kaas (verse schapenkaas) – 1 krop krulandijvie – 1 krop sla – 24 witte en blauwe druiven – citroen – 12 gepelde walnoten – extra vergine olijfolie – notenolie – zout – peper.

 

Kook de kip in ruim water met zout totdat het vlees gemakkelijk van het bot komt. Was de krulandijvie en de sla, snij de verse schapenkaas en ontpit de druiven. Doe 120 g extra vergine olijfolie, 30 g notenolie, het sap van 1 citroen, zout en peper in een blender en maak een perfect geëmulgeerde citronette. Doe de andijvie en de sla in een kom, voeg het kippenvlees, de druiven, de plakjes schapenkaas en een paar walnoten toe. Breng op smaak met de citronette en serveer.

ZANDDEEGTAART MET DRUIVEN

Voor 6 personen: 200 g bloem – 100 g boter – 500 g druiven – 4 eieren – 50 g kristalsuiker – zout – crème fraîche naar smaak – poedersuiker naar smaak.

 

Maak het zanddeeg met bloem, poedersuiker, boter en zout. Klop een ei met de mixer. Vorm een bal van het deeg en laat deze 20 minuten in de koelkast koud worden. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Prik er met een vork gaatjes in en bak het 10 minuten. Klop het tweede ei los en bestrijk het deeg hiermee. Bak het dan nog eens 10 minuten. Klop de crème fraîche, de eierdooiers en de suiker samen, verdeel de druiven over het deeg en giet het zojuist gecreëerde mengsel erover. Bak ongeveer 40 minuten in de oven.