Na aankoop moeten tomaten bij kamertemperatuur worden bewaard en niet in de koelkast, omdat ze bij lage temperaturen meestal meliger worden en hun smaak verliezen. In ieder geval, aangezien koken niet alleen het lycopeen niet vernietigt, maar zelfs de effectiviteit ervan verhoogt (de warmte maakt het gemakkelijker voor het lichaam om het op te nemen), kunnen tomaten goed worden bewaard als conserven of sauzen: door ze te pellen, het vruchtvlees te zeven en te steriliseren in hermetisch afgesloten flessen. Ook gedroogde tomaten verdienen vermelding: ze zijn niet alleen een uitstekende delicatesse, maar bevatten ook veel vitamine A en ijzer.

Ingrediënten voor 4 personen: 600 g trostomaten – een reep rode paprika – een reep groene paprika – een niet al te grote komkommer – ½ rode ui – 80 g broodkruim – 2 eetlepels azijn – 3 eetlepels olie extra vierge – 1/2 teentje knoflook (naar believen) – zout – peper.

 

Laat het brood weken met een glas water en azijn. Snijd de groenten in stukken en doe ze in de mixer met de olie, zout en peper en mix tot een puree. Voeg het geweekte en goed uitgeknepen brood toe en mix opnieuw. Passeer alles door een zeef en serveer de koude soep met basilicum, wat olie extra vierge, peper en blokjes groente naar believen.