Na aankoop moeten tomaten bij kamertemperatuur worden bewaard en niet in de koelkast, omdat ze bij lage temperaturen meestal meliger worden en hun smaak verliezen. In ieder geval, aangezien koken niet alleen het lycopeen niet vernietigt, maar zelfs de effectiviteit ervan verhoogt (de warmte maakt het gemakkelijker voor het lichaam om het op te nemen), kunnen tomaten goed worden bewaard als conserven of sauzen: door ze te pellen, het vruchtvlees te zeven en te steriliseren in hermetisch afgesloten flessen. Ook gedroogde tomaten verdienen vermelding: ze zijn niet alleen een uitstekende delicatesse, maar bevatten ook veel vitamine A en ijzer.

ZWAARDVISROLLETJES MET TOMAAT

Ingrediënten voor 4 personen: 600 g tomaten – 8 plakken zwaardvis – 150 g aubergine – 3 sneetjes casinobrood – een fijngehakte ansjovisfilet – een eetlepel fijngehakte peterselie – basilicum – oregano – melk – olijfolie extra vergine.

 

Week het casinobrood in de melk. Was de tomaten, snijd ze in partjes, verwijder de zaadjes en doe ze in een ovenschaal met wat olie, een snufje zout en oregano en kook ze 6 minuten in de magnetron op maximaal vermogen. Snijd de aubergine in kleine blokjes en sauteer ze in een beetje olie. Knijp het casinobrood uit, verkruimel het en voeg het toe aan de aubergine, samen met de ansjovisfilet en peterselie. Verdeel deze vulling over de zwaardvisfilets en rol ze op. Leg de rolletjes in een ovenschaal met twee eetlepels olie. Draai de tomaten door de groentezeef en giet deze saus over de rolletjes. Kook ze zonder deksel 8 minuten in de magnetron op maximaal vermogen.

GAZPACHO

Ingrediënten voor 4 personen: 600 g trostomaten – een reep rode paprika – een reep groene paprika – een niet al te grote komkommer – ½ rode ui – 80 g broodkruim – 2 eetlepels azijn – 3 eetlepels olie extra vierge – 1/2 teentje knoflook (naar believen) – zout – peper.

 

Laat het brood weken met een glas water en azijn. Snijd de groenten in stukken en doe ze in de mixer met de olie, zout en peper en mix tot een puree. Voeg het geweekte en goed uitgeknepen brood toe en mix opnieuw. Passeer alles door een zeef en serveer de koude soep met basilicum, wat olie extra vierge, peper en blokjes groente naar believen.