Als je het geluk hebt blauwe bessen in het bos te kunnen plukken, eet ze dan dezelfde dag nog om optimaal van hun versheid te genieten. In de koelkast blijven ze nog 3 à 4 dagen goed. Was ze voor je ze gaat eten onder stromend water.

RISOTTO MET BLAUWE BOSBESSEN EN BURRATA

Ingrediënten voor 2 personen: twee eetlepels burrata (Italiaanse verse kaas) – 1/2 ui – 150 g blauwe bosbessen – 160 g carnaroli-rijst – 30 g olijfolie extra vergine – groentebouillon – peper – rozemarijn – witte wijn.

 

Doe de blauwe bosbessen met een klein beetje water in een steelpan en kook ze enkele minuten tot ze zacht zijn. Mix vervolgens een deel ervan. Verhit in een pan een beetje olie met de halve gesnipperde ui, voeg de carnaroli-rijst toe, laat de korrels roosteren en blus af met de witte wijn. Voeg de blauwe-bosbessenpuree toe, evenals het niet-gemixte deel, kook de risotto terwijl je telkens een beetje groentebouillon toevoegt en roer tot het gaar is. Maak het gerecht af met fijngehakte rozemarijn en een eetlepel burrata (of ricotta, voor een wat lichtere versie).

CUPCAKES MET BLAUWE BESSEN

Ingrediënten voor 12 cupcakes: 160 g blauwe bessen (eventueel diepvries) – 75 g kristalsuiker – 75 g bloem type 00 – 2 eieren – 1/2 zakje vanillesuiker – boter en bloem voor de cupcakevormpjes.

 

Klop de eieren met 75 g suiker, bij voorkeur met een elektrische mixer. Voeg de bloem en de vanillesuiker toe en meng voorzichtig om te voorkomen dat het inzakt. Meng de blauwe bessen al mixend door het beslag. Beboter en bebloem 12 papieren cupcakevormpjes en vul ze voor driekwart met het beslag. Bak 15 minuten op 190°C.